html website builder

Accu's

Wat doet een auto accu?
De auto accu levert stroom voor de elektrische functies van de auto zoals lichten, ruitenwissers, radio etc., maar ook voor de startmotor.

De accu werkt als een chemische batterij die tijdens het rijden wordt opgeladen door de dynamo.

Wanneer dient een auto accu vervangen te worden?
De accu moet vervangen worden wanneer die niet meer genoeg stroom kan vasthouden om de auto te starten. U kunt de accu zelf testen: laat in het donker de koplampen aan terwijl u de motor uit zet. Als de koplampen dan veel zwakker gaan branden, is de accu aan vervanging toe. U kan natuurlijk ook bij uw Premio vestiging terecht om uw accu door een ervaren specialist te laten testen.

Indien u uw auto zeer weinig gebruikt of enkel korte afstanden aflegt, zal uw batterij doorgaans eerder aan vervanging toe zijn. Tijdens korte ritten wordt veel energie gevraagd en krijgt de accu minder tijd om weer op te laden.

Premio Jamrozik helpt u bij het vinden en plaatsen van de juiste accu

U heeft het vast al meegemaakt: uw auto wil niet meer starten. De accu heeft het begeven door de winterkou of een ander probleem doet zich voor. In beide gevallen erg vervelend maar geen paniek: de Premio vestiging helpt u de gepaste accu te vinden en vervangen. U kunt er bovendien op rekenen dat we er alles aan doen om u zo snel mogelijk weer mobiel bent.

Airco service

Hoe werkt een airco van de auto?
Een airco bestaat uit een compressor, een verdamper, een condensor, een droogfilter en koelmiddel. De compressor, die door de motor aangedreven wordt, brengt het koelmiddel in gasvorm onder druk, waarna het na afkoeling in de condensor weer vloeibaar wordt. In vloeibare toestand wordt het gefilterd in de droogfilter en na ontspanning is er een plotse temperatuurdaling in de verdamper. De lucht die door de verdamper komt, wordt zo gekoeld en gedroogd. Dit is vergelijkbaar met het systeem van een koelkast.

Wanneer moet de airco van de auto onderhouden worden?
Als u een optimaal klimaat in uw auto wilt dan is een jaarlijkse onderhoud van de airco van uw auto noodzakelijk en laat ook om de vier jaar de droogfilter vervangen. Zo bespaart u op brandstof en voorkomt u compressorschade door verstopping, gebrek aan smering of overbelasting door weggelekt koelmiddel. Daarnaast is een slecht werkende airco ook heel ongezond. Wanneer bacteriën, sporen, schimmels en vieze geuren zich verspreiden via de ventilatieroosters kan dit allergische reacties veroorzaken. Een jaarlijkse desinfectie van de verdamper en ventilatiekanalen is dus zeker een aanrader, net als het tijdig vervangen van de pollenfilter(s) en het bijvullen van het koelmiddel.
Het koelelement van de airconditioning bevindt zich achter het dashboard.

In deze vochtige en donkere ruimte, binnenin uw voertuig, met wisselende temperaturen, worden de ideale omstandigheden gecreëerd voor de ontwikkeling van verontreinigingen.

APK

Wat is de Algemene Periodieke Keuring of APK ?
De Algemene Periodieke Keuring of APK is een in Europa wettelijk verplichte autokeuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu.

In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Wegenverkeerswet
1994 en daarvan afgeleide regelingen. Volgens deze regelgeving moet u uw personenauto, bedrijfsauto of aanhangwagen jaarlijks of om de twee jaar laten keuren. De periode is afhankelijk van de auto, de datum dat deze voor het eerst op de weg is toegelaten, én het soort brandstof. Zware bedrijfsauto’s, aanhangwagens en sommige speciale voertuigen moeten elk jaar worden gekeurd vanaf het moment dat ze nieuw op de weg worden toegelaten.

Wanneer moet uw auto gekeurd worden?
Als een personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg) al eerder APK is goedgekeurd, kunt u uitgaan van de datum vermeld op het APK-keuringsrapport. Dit hebt u bij de vorige keuring meegekregen. Vóór of op deze datum moet de auto opnieuw goedgekeurd zijn.

Waarom moet u tijdig uw auto APK laten keuren?
Als u een voertuig in uw bezit hebt, is het belangrijk om te weten óf en wanneer deze APK goedgekeurd moet zijn.

Als uw voertuig APK-plichtig is, dan mag u niet rijden zonder geldige APK.
Doet u dat wel, dan kan de RDW of de politie u hiervoor beboeten, als u een ongeluk krijgt met een niet goedgekeurd voertuig, dan keert de verzekeringsmaatschappij hoogst waarschijnlijk ook geen geld uit. Het is dus van groot belang om je voertuig tijdig APK te laten keuren.

Kleine en grote beurt

Waarom een grote of kleine beurt laten uitvoeren?
Als het op uw auto aankomt, is voorkomen beter (en goedkoper) dan genezen! Regelmatig onderhoud garandeert u een veiligere auto met een langere levensduur, betere rijprestaties en minder brandstofverbruik. Bovendien voorkomt een vroege diagnose vaak dure reparatiekosten.

Wanneer moet ik een grote/kleine beurt laten uitvoeren?
De modernste auto’s zijn uitgerust met boordcomputers: deze geven aan wanneer het tijd is voor onderhoud. Dat wordt berekend op basis van het aantal gereden kilometers of de leeftijd van de auto. Heeft u geen boorcomputer weet dan dat voor de meeste wagens geldt: jaarlijks moet u afwisselend een ‘kleine’ en ‘grote’ onderhoudsbeurt laten uitvoeren. U kan dit combineren met uw Algemene Periodieke Keuring (APK). Hou er wel rekening mee dat factoren zoals uw rijstijl, het aantal kilometers, het gebruik, het gewicht van het voertuig en de weersomstandigheden, kunnen ervoor zorgen dat een onderhoud sneller nodig is. Een belangrijk onderhoudspunt is het regelmatig verversen van de motorolie en de vervanging van de bijhorende oliefilter. Doe dit in elk geval jaarlijks: motorolie reinigt en smeert de motor. Maar omdat motorolie slinkt bij gebruik en omdat de olie vies wordt, moet deze regelmatig ververst worden. Voldoende goede olie zorgt voor een optimale prestatie van uw aandrijving, zodat u minder brandstof verbruikt en de motor minder lawaai maakt.

Kleine beurt of grote beurt?
De jaarlijkse controle kan twee vormen aannemen. Bij een kleine beurt wordt de auto gecontroleerd op essentiële punten zoals verlichting, remmen, ruitenwissers, bandenspanning enz. Ook de motorolie wordt ververst. Deze controle is vooral preventief en zorgt ervoor dat eventuele problemen op tijd gesignaleerd kunnen worden. Bij een grote beurt worden de naast de kleine onderdelen ook de grotere onderdelen van de auto gecontroleerd. De wielen worden eraf gehaald, remblokjes worden nagekeken, de stabiliteit van de auto wordt onderzocht, enz.

Oliewissel

Wat doet motorolie?
Motorolie reinigt en smeert de binnenkant van de motor. Het zorgt voor de smering en de koeling van de motor, maar het neemt ook het vuil op dat in de motor rondzweeft, zoals verbrandingsresten en metaaldeeltjes die door slijtage vrijkomen. Voldoende goede olie zorgt voor een optimale prestatie van uw aandrijving, zodat u minder brandstof verbruikt en de motor minder lawaai maakt.

Waarom olie verversen en de oliefilter vervangen?
Een belangrijk onderhoudspunt van uw auto is het regelmatig verversen van de motorolie en de vervanging van de bijbehorende filter omdat motorolie slinkt bij gebruik en omdat de olie vies wordt door vuil. Als de oliefilter verstopt raakt, pompt de motor de olie via een ander kanaal naar de filter. Het vrijgekomen vuil in de olie kan dan belangrijke kanalen verstoppen en dat kan tot grote motorschade leiden.

Remmen

Waarom remmen regelmatig controleren?
Remschijven en blokken zijn zogenoemde slijtbare onderdelen van uw auto, ze kunnen snel of langzaam slijten, afhankelijk van uw rijstijl en de omstandigheden op de weg. Ook remcilinders en remzadels moeten regelmatig gecontroleerd worden. Het is namelijk vanzelfsprekend dat defecte of versleten remmen een directe impact hebben op uw verkeersveiligheid en die van andere bestuurders. Regelmatig uw remmen laten controleren is dus geen aanrader maar een absolute must!

Wanneer moet ik mijn remmen laten controleren?
De slijtage op uw remmen gebeurt geleidelijk aan: remmen kunnen snel of langzaam slijten afhankelijk van uw rijstijl en de omstandigheden op de weg. Bij slijtende remmen wordt de remweg langer, maar omdat dit een geleidelijk proces is, merkt u dit vaak niet. Daarom is het aan te raden om u te houden aan een jaarlijkse onderhoudsbeurt waarbij uw remmen gecontroleerd worden.

Schokdempers

Wat doen schokdempers precies?
Een schokdemper of schokbreker zorgt voor stabiel contact tussen de banden van de auto en het wegdek.

Waarom moeten schokdempers vervangen worden?
Een versleten of lekkende schokdemper moet vervangen worden, omdat de wegligging van de auto flink afneemt als je met slechte of versleten schokdempers rijdt.

Wanneer moet ik mijn schokdempers laten vervangen?
Schokdempers moeten vervangen worden wanneer ze versleten zijn of lekken. Slijtage van de schokdemper hangt af van de rijstijl en omstandigheden. Indien de vering van uw auto te stug of juist te licht voelt, is het handig om je schokdempers te laten controleren. Schokdempers worden altijd per set vervangen om uw auto in balans te houden (links/rechts tegelijk).

Uitlaat

Wat is een uitlaat eigenlijk?
De uitlaat of uitlaatpijp is het deel van het uitlaatsysteem tussen dempers en katalysatoren.

Waarom en wanneer wordt een uitlaat vervangen?
Een lekkende uitlaat moet worden vervangen. Dat lekken kan komen door een verkeerde montage; een uitlaat moet spanningsloos hangen, maar het rijden van korte afstanden kan ook voor een kapotte uitlaat zorgen. In dat geval komt de uitlaat niet op temperatuur en kan het gecondenseerde vocht de uitlaat van binnenuit corroderen.

Wat gebeurt er als je een kapotte uitlaat niet vervangt?
Een lekkende uitlaat zorgt ervoor dat het uitlaatvolume stijgt. De uitlaat moet ook gasdicht zijn, anders kan er uitlaatgas in het interieur komen. Dat is een van de dingen die tijdens de APK-keuring gecontroleerd worden.

Premio Jamrozik Banden + Autosevice Beek gevestig bij Makado Beek. Bent u op het goede adres voor u auto onderhoud van APK tot een Uitlaat, olie verversen, Accu, Airco service, en voor de Remmen. Voor u totalen onderhoud kunt u dus naar Jamrozik Banden + Autosevice Beek.